Safareig
Vallbona d'Anoia

Passeig de Joan Vila. Nucli urbà.

Ajuntament de Vallbona d'Anoia
    Núria Cabañas

El safareig públic fou construït l'any 1913 i a inicis del segle XXI s'hi va construir una coberta metàl·lica per protegir-lo. Es tracta d'una bassa de planta quadrada de 3,5 m de longitud per 3 m d'amplada i 0,72 m d'alçada construït amb formigó armat. S'hi accedeix mitjançant cinc graons atès que es troba situat en un espai enfonsat respecte la cota del carrer. Els murs que l'envolten estan construïts amb grans carreus de pedra de travertí i, en el mur nord-oest s'hi troba una petita fornícula. L'aigua del safareig prové d'una galeria subterrània coberta amb volta de ceràmica.

La fitxa s'ha omplert amb dades estretes de la fitxa 07.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

L'actual safareig públic ocupa l'espai tradicionalment dedicat a una de les fonts de Vallbona que proporcionava aigua abans de l'arribada de l'aigua corrent.
    En documentació d'inicis de la dècada de 1960 es diu
    que era "Lavadero y Fuente, desde tiempos inmemoriales". Aquesta font era
    coneguda com a "Font Vella". Així ho testimonien les afrontacions de Cal Rita, propietat de Pere Viñas, recollides al registre d'hipoteques i datades el 6 d'abril de 1857 on es parla que limita amb "un callejón que conduce a la Fuente Vieja y Nueva". En documentació d'aquella mateixa època es parla de "calle de la Fuente". La font i el safareig estaven a tocar de Cal Mata, casa que feia cantonada amb el carrer Major.
    La font pública fou objecte d'importants inversions a inicis del segle XX. El 1913 es va començar a parlar de la millora de les fonts públiques i el gener de 1914 ja es van donar per finalitzades. L'any 1932 el safareig fou sotmès a una important reforma com evidència la documentació de l'inventari de béns de titularitat municipal d'inicis de la dècada de 1960. Aquests espai fou urbanitzat a inicis del segle XXI.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.