Església nova de Sant Martí de les Feixes
Sant Mateu de Bages

A la masia de les Feixes de Coaner. Demarcació de Coaner
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 4

Pintura mural deteriorada. L'interior necessitaria una restauració
    Catàleg de masies (núm. 146)
    Jordi Piñero Subirana

Capella particular de la masia de les Feixes de Coaner, emplaçada als baixos de la mateixa casa. Es construí el 1712 en substitució d'una antiga capella que ja es trobava vora la masia la qual, al seu torn, s'havia erigit en substitució de l'església romànica originària, totes dedicades a Sant Martí. L'actual capella ocupa la planta baixa de l'últim tram de la construcció de la masia, el que es troba situat més al nord. Exteriorment queda perfectament integrada en el cos de la masia. L'entrada és per la façana de llevant. Consisteix en un simple portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra, i té una petita finestra rectangular al seu damunt. La llinda té la següent inscripció: CE SON MUDADS LAS ARMAS LANY 1712. La capella ocupa tota l'amplada de la casa, de façana a façana. Interiorment és coberta amb volta escarsera. Té com a decoració alguns motllurats simples i queden restes de la pintura mural. A la part central del paviment es conserven dues làpides que corresponen a sepulcres de la família Feixas. Als peus de la nau s'aixeca l'estructura en fusta del cor. És de construcció més recent i, per fer-la, es va anul·lar una antiga capella lateral.

Informació oral facilitada per Joan Serra Peris

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Coaner i no degué passar mai de capella rural o sufragània de la parròquia de Sant Miquel de Castelltallat. Albert BENET (1984: 460) considera que aquesta església podria ser esmentada l'any 1298 amb el nom de Sant Martí de Cursu, però no hi ha elements suficients per afirmar amb seguretat que el lloc s'anomenava d'aquesta manera. L'església quedà fora de culte quan es construí la nova capella dins l'edifici del mas de les Feixes. Se'n demanà la llicència el 1670 i es construí el 1671 (tal com indica la inscripció de la llinda). La nova capella va obtenir llicència del bisbe de Solsona perquè s'hi enterressin els difunts de la família. El 1712 hi ha constància que ja estava en funcionament una nova església, situada als baixos del mas, mentre que l'anterior va quedar com a dependència de treball. La llicència per edificar-la, però, no es va demanar fins el 1717, i també es va obtenir llicència per a fer-hi enterraments. Així, en poc espai de temps es construïren tres capelles dedicades a Sant Martí. Aquesta tercera església en alguns moments va fer funcions de parròquia, ja que la de Coaner quedava lluny i tenia els accessos difícils. Aquesta capella continua tenint culte de manera esporàdica, especialment per la festivitat de sant Martí de Tours.

CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 30.
    MARTÍ FEIXAS, Josep (1928). Història de les Feixas, Manresa.
    SERRA PERIS, Joan (2003). Les Feixes de Coaner (edició particular).