Església de Santa Maria del Pla
Castellfollit del Boix

Carrer Alzina amb carrer de la Capella. Nucli de Castellfollit del Boix

Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’església de Santa Maria del Pla es troba situada dins el nucli de Castellfollit del Boix. Correspon a un edifici d’una sola nau de planta rectangular finalitzada per un absis de planta semicircular. La coberta interior és en forma de colta de canó i l’exterior a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. L’interior de l’església és simple i no presenta cap tipus de decoració. Al presbiteri hi ha un altar de marbre i una talla de fusta  de la Mare de Déu. Damunt el portal d’accés, hi ha el cor amb les escales d’accés a la dreta.

La façana principal de l’església presenta una composició simple i sense cal tipus de decoració. El portal és de llinda de pedra amb l’any 1855 gravat a la part central. Damunt el portal hi ha una finestra de secció quadrada i a la part superior un òcul. La façana està coronada per un campanar d’espadanya d’un sol ull.

A la banda de llevant s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb la pendent a l’est. Presenta una porta d’accés independent respecte l’església tot i que per l’interior ambdós edificis es comuniquen. Actualment aquest espai es emprat com a sala de catequesi.

L’actual església de Santa Maria del Pla fou edificada al mateix indret on al segle XIII s’hi bastir una antiga capella d’estil romànic tardà, que albergava una imatge romànica de la Mare de Déu. La primitiva església va dependre del monestir de Sant Pere de la Portella, a través del priorat de Sant Pere del Mont.

L’església apareix citada l’any 1172 com a Santa Maria junt a altres esglésies del terme de Grevalosa fins que va passar a dependre de l’església de Sant Pere de Castellfollit a finals del s. XVII.