Església de Sant Sebastià i de Sant Roc
Jorba

  Anoia
  Al nucli urbà a la Plaça de la Font.
  Emplaçament
  A l’illa a l’est entre el Carrer de la sort i l’Avinguda Canaletes
  387,9

  Coordenades:

  41.60055
  1.54651
  378874
  4606447
  Número de fitxa
  08103 - 44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Façana reformada el 1999.
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  5816 Inventari de Patrimoni arquitectònic
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  6993020CG7069S0001EA
  Autoria de la fitxa
  Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

  Petita capella d’una sola nau, molt estreta, feta amb blocs de pedra de mides diverses lleugerament carejades definint filades més o menys regulars. A la part baixa de l’edifici els blocs de pedra són de majors dimensions i a la part superior el parament i les filades de pedra estan més regularitzades. Les cantonades estan definides per blocs de pedra arenisca i a la façana, que mira a nord hi trobem diverses obertures. La porta és rectangular i conserva una gran llinda de pedra d’un sola peça motllurada a quart bosell, típica del segle XVII i que es troba esquerdada. Just per sobre la porta trobem un òcul o ull de bou circular completament arrebossat i pintat de groc. En el centre hi ha una creu de ferro forjat. La coberta es a doble vessant amb teula àrab i té un campanar d’espadanya amb una petita campana.

  L’edifici està adossat a la rectoria, i les reformes recents en aquesta edifici, han modificat lleugerament la fesomia de la façana principal de l’església, ja que s’ha recrescut la paret la paret a banda i banda de l’espadanya per donar continuïtat a la coberta de la rectoria. D’aquesta manera tot i que frontalment s’identifiquen els diferents edificis, sembla que tots ells estiguin aixoplugats per la mateixa i gran coberta.

  Actualment s’utilitza com a magatzem de peces i material com una pica un capitell i un sarcòfag, per a un futur museu.

  L’edifici fou bastit al segle XVII i reformat parcialment al segle XX, de fet encara hi ha visible algun desperfecte provocat pel conflicte bèl·lic de la Guerra civil. L’església servia de capella del cementiri parroquial, situat a l’actual plaça de la Font.

  El fet que tingui dos patrons es deu a que la fi d’una epidèmia de pesta coincidí amb la festivitat de Sant Roc, de forma que la devoció popular agermanà aquest Sant amb Sant Sebastià original de l’ermita.

  Actualment l’edifici forma part de la ruta del Camí del Sant Jaume en el tram de Montserrat a Alcarràs. La rectoria a la que s’adossa és un alberg. En ambdós edificis es pot veure el logotip del Camí de Sant Jaume a la façana.

  Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba.