Sarcòfag romànic
Jorba

    Anoia
    Carrer de les Eres, 7.
    Emplaçament
    Rectoria.
    386

    Coordenades:

    41.60058
    1.54669
    378889
    4606451
    Número de fitxa
    08103 - 131
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Restringit
    Ornamental
    Titularitat
    Privada accessible
    Bisbat de Vic.
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

    Sarcòfag de tipus mobiliari i estructura rectangular de 121 x 47 x 29 cm, treballat en un sol bloc de pedra calcària. Apart, té una tapa de doble vessant sense decoració.

    La única decoració és a la cara frontal i una de les laterals (fet que podria indicar una ubicació en un angle). A la frontal hi ha set arcuacions de mig punt rebaixat descansen sobre pilars quadrats. L’arcuació central emmarca una creu grega en relleu de braços amples, i els pilars que la flanquegen tenen una franja perlada. A la part lateral hi ha, dins un marc rectangular treballat en negatiu, una estrella (o flor de sis pètals lanceolats) a l’esquerra i quatre motius en forma d’aspa a la dreta.

    La iconografia representada permet, mitjançant la comparació amb altres exemplars similars, datar-lo en època romànica, probablement no anterior a mitjan segle XII.

    L’any 1959 es van fer unes obres de renovació de la Plaça de la Font, que havia estat l’antic cementiri, així com de la capella de Sant Sebastià i Sant Roc, que havia quedat enrunada durant la guerra civil. Durant aquestes obres es va trobar, colgats vora l’angle sud-est de la capella, aquest i altres objectes. Erròniament, però, a la Catalunya Romànica interpreten que les peces procedien del Castell de Jorba.

    Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba. p. 22.

    Peig i Ginabreda, Conxa (1992): “Sarcòfag”, dins Catalunya romànica. Vol. XIX. El Penedès, l'Anoia. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, p. 424-425.