Sarcòfag romànic
Jorba

  Anoia
  Carrer de les Eres, 7.
  Emplaçament
  Rectoria.
  386

  Coordenades:

  41.60058
  1.54669
  378889
  4606451
  Número de fitxa
  08103 - 131
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Ornamental
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Vic.
  Autor de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  Sarcòfag de tipus mobiliari i estructura rectangular de 121 x 47 x 29 cm, treballat en un sol bloc de pedra calcària. Apart, té una tapa de doble vessant sense decoració.

  La única decoració és a la cara frontal i una de les laterals (fet que podria indicar una ubicació en un angle). A la frontal hi ha set arcuacions de mig punt rebaixat descansen sobre pilars quadrats. L’arcuació central emmarca una creu grega en relleu de braços amples, i els pilars que la flanquegen tenen una franja perlada. A la part lateral hi ha, dins un marc rectangular treballat en negatiu, una estrella (o flor de sis pètals lanceolats) a l’esquerra i quatre motius en forma d’aspa a la dreta.

  La iconografia representada permet, mitjançant la comparació amb altres exemplars similars, datar-lo en època romànica, probablement no anterior a mitjan segle XII.

  L’any 1959 es van fer unes obres de renovació de la Plaça de la Font, que havia estat l’antic cementiri, així com de la capella de Sant Sebastià i Sant Roc, que havia quedat enrunada durant la guerra civil. Durant aquestes obres es va trobar, colgats vora l’angle sud-est de la capella, aquest i altres objectes. Erròniament, però, a la Catalunya Romànica interpreten que les peces procedien del Castell de Jorba.

  Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba. p. 22.

  Peig i Ginabreda, Conxa (1992): “Sarcòfag”, dins Catalunya romànica. Vol. XIX. El Penedès, l'Anoia. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, p. 424-425.