Església de Matadepera
Matadepera

Bonaventura Bassegoda
    Protecció Integral (Número 59 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Sí, IPA
    Bisbat de Terrassa (Carrer Vinyals, 49 – 08221 Terrassa)
    Jordi Montlló Bolart

L'església de Sant Joan està situada a la cantonada formada pel carrer de Sant Joan i la Plaça de Jaume Torras.

És un edifici neogòtic  que consta de tres naus i creuer i la coberta és amb teulada a dues vessants. La façana  principal, orientada a sud-oest, té porta d’accés amb un arc ogival d'inspiració gòtica. El timpà està decorat amb relleus florals i l'anagrama "JHS" i un trencaaigües. A la part superior hi ha una rosassa calada. En el coronament hi trobem arquets ornamentals ogivals sostinguts per petites cartel·les florals. I en el vèrtex del carener una creu de pedra de 0’9 metres d’alçada.

El campanar, situat a la banda esquerra de la façana, presenta planta quadrada i està format per tres cossos separats per cornises. El cos inferior combina el maó vist amb l’estucat, el central té obertures circulars amb quadrifolis i un rellotge d’esfera. En el cos superior, en el cloquer, les finestres són ogivals. Els dos pisos superiors són de maó vist.

Aprofita algunes estructures de l’antiga capella. Entrant a la dreta hi ha el baptisteri i al fons la sagristia.

L'església parroquial de Sant Joan de Matadepera va ser bastida a inicis del segle XX en temps del rector Mossèn Jaume Torras.

Inicialment es construeix una capella fruit dels establiments de parcel·les a banda i banda del Camí Ral e Barcelona a Manresa. La promoció anirà a càrrec dels mateixos veïns dels nous carrers sorgits al voltant d’aquest eix viari, que trobaven que l’antiga parròquia els quedava molt lluny. Les obres d’aquesta capella comencen l’any 1846 i acaben el 1852.

Durant un llarg període de temps es produeixen confrontacions entre els veïns del nou nucli urbà i el de les masies i poblament dispers.

L’any 1903 es comencen les obres del campanar i s’inaugura el 7 d’agost de 1904. El mateix any es compra la casa d’en Francesc Cortès (de cal Quistó) per ampliar el temple. L’any 1911, amb mossèn Jaume Torres, comencen les obres de la nova església projectada per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda. La benedicció es fa l’octubre de 1917. Però no és fins el 1931 que s’acaba la façana amb la creu de pedra de 0’90 metres.

AMETLLER, M. (1990). Mossèn Torres i Cuscó. Akribos edicions.

BALLBÈ BOADA, Miquel (1981). Matadepera i Sant Llorenç del Munt; més de mil anys d’història. Ajuntament de Matadepera. vol. I.