Escultura del Sant Crist de la parròquia de Sant Mateu Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer de l'Església, 26
  Dins de l'església parroquial de Sant Mateu
  205m

  Coordenades:

  41.38241
  1.92893
  410443
  4581763
  08295-733
  Patrimoni moble
  Objecte
  Contemporani
  XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Religiós
  Privada accessible
  Bisbat de Sant Feliu de Llobregat - Parròquia de Vallirana
  Adriana Geladó Prat

  Imatge de grans dimensions del Sant Crist crucificat, situada a la primera capella lateral de la banda de migdia del temple parroquial. Es tracta d'una imatge de tamany real de Jesús, vestit amb túnica i amb la corona d'espines. Està clavat a una senzilla creu de fusta rematada amb una placa metàl·lica amb la paraula "INRI" i acabada en punta. A la part inferior de la creu s'observen dos agafadors metàl·lics ornamentats, utilitzats per transportar la imatge quan surt de processó. La figura està penjada en el mur central de la capella i està envoltada pels plafons que representen les diferents estacions del Via Crucis.

  La imatge del Sant Crist de Vallirana presideix la processó del Via Crucis per Setmana Santa. Es va salvar de la crema d'objectes litúrgics que va patir l'església parroquial de Sant Mateu durant la guerra Civil. Gràcies a l'acció d'un feligrès de la parròquia, la imatge va poder tornar al temple el dia 5 de març de 1939, presidint la processó del Via Crucis d'aquell any. Pel que fa al Via Crucis, antigament hi participava la major part de la població i seguia un recorregut d'uns 3 quilòmetres que anava des de l'església fins al barri de la Llibra i tornava. En l'actualitat, la participació és d'un centenar de persones i el recorregut té uns 800 metres aproximadament.

  OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 98. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 51.