Escultura de Sant Mateu de la parròquia de Sant Mateu
Vallirana

Carrer de l'Església, 26
    Dins de l'església parroquial de Sant Mateu

Joan Matamala Flotats
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat - Parròquia de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Imatge de Sant Mateu, patró de Vallirana, situada a l'altar major de l'església parroquial. Es troba ubicada dins d'una fornícula d'arc de mig punt, amb entaulament superior i pilastres laterals amb capitells i basaments motllurats. Es tracta d'una talla de fusta d'ametller policromada, que representa el sant dempeus, vestit amb una llarga túnica i amb corona daurada. A les mans sosté una ploma i un llibre, que fa referència al seu evangeli.

La imatge és obra de l'escultor barceloní Joan Matamala Flotats, coautor de la façana del Naixement de la Sagrada Família, i fou una donació de la família Mas-Rovira de Vallirana. Fou esculpida l'any 1941 i restaurada el 1999. La restauració va permetre recuperar el text que hi ha escrit en el llibre que el sant sosté amb les mans, l'Evangeli segons Mateu. Es tracta del passatge Mateu 9, 36 i està escrit en llatí. La traducció seria aquesta: "en veure les multituds, se'n compadí, perquè estaven malmenades i abatudes com ovelles sense pastor". La imatge es va col·locar a l'altar major del temple el dia de Sant Mateu de 1941 (21 de setembre), data de la inauguració d'aquest altar, que fou un obsequi de la família de Joan Pujol Torrent. Posteriorment, l'any 1950 es beneeix la nova fornícula que integra la imatge de Sant Mateu.

OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 100. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 56-57, 68, 106.