Escultura de Santa Cecília
Marganell

XIV
    Es troba mutilada.
    Abadia de Montserrat 08199 Montserrat
    M.Lloret - KuanUm

Escultura de marbre que representa la imatge de Santa Cecília, que es troba situada a la "sala gòtica"de l'hostatgeria del monestir de Montserrat. Està feta amb marbre blanc i es troba mutilada, faltant-li el cap i els braços. Es tracta d'una escultura estàtica que porta una túnica que cau fent plecs fins a l'alçada dels peus. Sembla que al peu de l'escultura hi tenia tres escuts heràldics, que podrien correspondre a les armes del monestir de Santa Cecília. Igualment, a partir d'un dibuix del segle XVIII que es conserva, es creu que en una mà portava el llibre dels evangelis i un orguenet, i a l'altra la palma del martiri, que constitueixen els atributs associats a la santa. També portava una corona.

No s'ha tingut obtingut permís per inventariar els béns dins de l'abadia de Montserrat.

L'any 1789 l'alcalde del crim a l'Audiència de Barcelona visità el monestir de Santa Cecília. Venia amb la intenció de publicar una obra monumental que recollís la geografia i la història de Montserrat. Fou rebut per mossèn Lluís Francolí, qui li mostrà l'antic cenobi i li explicà part de la seva història. Impressionat, aquest ho volgué incloure a la seva obra, pel que demanà a Pere Pau Montaña i Llanas, sots-director de la l'escola de la llotja de Barcelona, que li pintés uns dibuixos per incloure-l'hi. Amb aquests dibuixos hem pogut saber l'estat en què es trobava l'església i els objectes que albergava al seu interior. Entre aquests, destaca la imatge de l'escultura de Santa Cecília, que permet conèixer el seu estat abans que quedés mutilada. Es trobava presidint el retaule de l'altar major de Santa Cecília.

ALTÉS I AGUILÓ, F.X.; Butlletí del Santuari de Montserrat: "Una visita a Santa Cecília de Montserrat a les darreries del segle XVIII". Montserrat.