Escultura "Contrapunt"
Sant Vicenç de Castellet

XXI
    Elisa Arimany
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    María del Agua Cortés Elía

L'escultura forma un conjunt amb diferents elements situats en una zona enjardinada. Així, en un mateix monument, Arimany uneix el quadrat de Castellet i la rodona de la sardana. L'escultura consta d'un bloc prim i quadrat, d'acer oxidat, que descansa en un dels seus costats. El detall més significatiu d'aquest bloc és el petit quadrat, fort i estàtic, retallat en la part superior, que crea una mena de finestra. L'altre element principal de "Contrapunt", els cercles superposats i oberts, són fets amb una tira de metall en espiral. Descansen en les cantonades del quadrat i són prims i elegants. L'angle dels cercles i la relació que hi ha entre ells vol aportar una sensació de moviment a l'escultura. Davant hi ha el monòlit que suporta les plaques de les inscripcions i al costat els tres cossos formats per dos semicercles oberts que representen la sardana. Tal i com explica la seva autora, Elisa Arimany: "El record de Castellet del meu poble natal, Sant Vicenç de Castellet, és qui m'ha inspirat en la realització d'aquesta escultura que s'anomena "Contrapunt" en homenatge a la sardana. De la línia recta, de la verticalitat, que és una constant en la meva obra, sorgeix un element senzill com el quadrat, que segons la càbala, és l'emblema de la humanitat, la representació dels quatre elements: foc, terra, aigua i aire. I les formes rodones, que són una manera de representar la perfecció, m'han portat a engalzar aquests dos elements: la Sardana que és rodona, amb el quadrat, com el Castellet del meu poble". (Breny nº 268, maig 2001). Hi ha quatre inscripcions. La primera diu: ....Llaços d'amor que es nuen ballant una sardana....mai es desfaran!!. Ramon Mastpern. La segona: Agrupació sardanista Sant Vicenç de Castellet. 1951-2001. 50é aniversari. La tercera: Amb la col·laboració de: Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Generalitat de Catalunya, Autema, Caixa de Pensions "La Caixa2. La quarta: Sant Vicenç de Castellet. Mil·lenari.

L'escultura "Contrapunt" es va inaugurar el 29 juliol 2001 amb motiu del 50é aniversari de l'Agrupació Sardanista i coincidint amb la celebració del Mil·lenari de Castellet. Realitzada per l'artista Elisa Arimany en homenatge a la sardana. El mateix dia es va estrenar la sardana "Tot ballant n'hem fet 50", composta expressament per a l'ocasió per Tomàs Gil.

DELGADO, A. (2001). L'Agrupació Sardanista celebra el seu 50é aniversari. Breny nº 271, agost.