Escudella de Carnestoltes
Sant Feliu de Codines

Pl. Josep Umbert i Ventura

XVIII-XXI
    Lúdic/Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L'Escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades del poble de Sant Feliu. Es celebra cada any el dia 21 de febrer a la plaça Josep Umbert i Ventura.

A les 7 del matí ja s'encén el foc i es comencen a cuinar les escudelles. La cocció s'allarga fins al migdia, qual el mossèn beneeix el brou. A continuació, els assistents omplen les seves olles per poder-se-les endur a casa. També hi ha la opció de degustar-lo allà mateix, a les taules que s'han instal·lat a la plaça per a la ocasió. De forma complementària, al llarg del matí també s'ofereix pa amb tomàquet i arengades i vi.

Actualment és organitzada per l'entitat "Amics de l'Escudella".

La tradició de l'escudella ja va ser recollida per Francisco de Zamora a finals del segle XVIII. En concret, l'esmenta com una costum de carnestoltes en què s'oferia un ranxo als pobres.

La denominada escudella dels pobres encara es feia l'any 1897, tal i com consta en un llibre de l'arxiu parroquial. Després de molts anys en què es va deixar de fer, la tradició va ser recuperada pels veïns del Pla de l'Os l'any 1979. Des d'aleshores ençà, ha esdevingut una celebració molt arrelada a la localitat.