Aplec de Villar
Sant Feliu de Codines

Mare de Déu del Villar

Religiós/Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L'aplec de Villar es celebra cada any el dilluns de Pasqua, a l'ermita de la Mare de Déu del Villar.

L'acte principal és l'ofici solemne en honor al Sant. A la sortida, es fa una ballada de sardanes a l'era de la masia a càrrec de l'Agrupació Sardanista.

L'ermita es troba en terme municipal de Bigues i Riells. La informació històrica ha estat facilitada pel Sr. Francesc Garriga.

L'aplec del Villar es celebrava el dilluns de Pasqua.El primer esment trobat a l’hemeroteca digitalitzada correspon al Diario de Barcelona del 5 d’abril de 1861 explica l’èxit de l’aplec d’aquest any, on s’ha fet ball al “so del sac de gemecs i del flabiol”. Indica que és una trobada tradicional que ve de molt antic.

Era conegut també com l'aplec de les paelles i els ous, ja que era costum anar-hi amb les paelles per fer i menjar truita, al voltant de la seva font i bosc frondós. Més endavant, s'hi anava a menjar la mona. Actualment només s'hi ballen sardanes i canten els goigs.

- GIMENO, A. (2003). Goigs als insignes patrons, sants i barons de Sant Feliu de Codines: que els fidels canten en el seu terme municipal i en els aplecs en què hi assisteixen. Barcelona: Policrom.