Correfoc del Follet i la Fantasma
Sant Feliu de Codines

Nucli de Sant Feliu de Codines.

XX-XXI
    Lúdic/Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El correfoc del Follet i la Fantasma és un dels actes més emblemàtics de la Festa Major de Sant Feliu de Codines.

Es fa el divendres, segon dia de la festa, i a mida que avança, escenifica els passatges de la popular llegenda local. Hi surten el Follet, la Fantasma, la colla de diables de foc i la colla de dimonis d'aigua, que recorren en cercavila els principals carrers del poble.

Tal i com surt a la llegenda, el Follet està representat com un ase, que durant el correfoc llença foc per la boca i té el cos cobert per una tela com si fos una serp. La Fantasma és una figura tapada amb un llençol blanc que separa el foc de l'aigua.

El correfoc té una música pròpia, composta pel músic Isidre Corderas l'any 2011. El darrer dia de la Festa Major, també hi ha un correfoc infantil, amb el bestiari infantil. El Grup del Correfoc també són els encarregats de la pirotècnia de la festa, amb els ja consolidats corretraques.

El Correfoc del Follet i la Fantasma va néixer per la iniciativa d'un grup de joves del poble que, inspirat pel correfoc de la Mercè de Barcelona, van voler crear-ne un i recuperar de retruc una llegenda local aleshores força oblidada.

El primer correfoc va ser per la Festa Major de l'any 1982, i hi van aparèixer el Follet, format per un burro fet amb paper maixé i uns ferros, i uns petits follets. Aquell mateix any, a causa dels incendis que hi hagué a la zona, també van aparèixer els dimonis d'aigua. Naixia així el primer correfoc del Vallès Oriental.

L'any següent hi hagué més foc, però malauradament la roba del Follet es va incendiar i va quedar malmès. L'any 1984 s'estrenà un nou Follet, així com una nova figura: la Fantasma. Més endavant, s'hi van incorporar la Burreta i la Peggy, bèsties del correfoc infantil.

- VIÑOLAS, N. (2001). Sant Feliu de Codines, Tradicions i danses. Barcelona: Esbart Català de Dansaires.