Ermita de Sant Guillem
Campins

  Vallès Oriental
  Serra de Sant Guillem
  Emplaçament
  Des de la ctra BV-5114 per un camí sense pavimentar que comença al sud del nucli

  Coordenades:

  41.71975
  2.46876
  455811
  4618797
  Número de fitxa
  08039-2
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Barroc
  Contemporani
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Va ser restaurada l'any 1998.
  Protecció
  Legal
  BCIL. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 28497
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Terrassa. C. Vinyals, 47-49. 08221 Terrassa
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn

  Església de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta, ja que queda adossat a l'antiga rectoria. Per aquest motiu, les úniques façanes descobertes són la principal, orientada a garbí, i la lateral orientada a mestral. Consta d'una sola nau amb volta de canó i volta d'aresta. Als peus del temple hi ha un senzill cor delimitat amb una barana de fusta. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat, entorn el qual hi ha tres finestres de pedra carejada. El frontis queda rematat per un campanar d'espadanya d'un sol ull. L'accés està cobert per un porxo amb coberta a dues vessants, sostinguda per tres pilars. La façana de mestral s'obre amb dos òculs. L'acabat exterior és arrebossat a la façana i de restes d'arrebossat a la resta. Al costat de la porta d'accés hi ha el pou antic.

  L'ermita de Sant Guillem està documentada des de l'any 1581, tot i que el seu origen podria ser anterior. En un document de l'any 1788 s'autoritza a donar-li l'advocació a Sant Guillem. Durant la Guerra Civil va ser cremada, quedant molt malmesa, pel que després va ser restaurada. Des del segle XIX es celebrava un aplec i una fira per al bestiar davant l'ermita, que va esdevenir molt popular. Des de fa uns anys s'ha recuperat.

  Catàleg de Béns a Protegir del Pla Especial d'Ordenació Urbanística (POUM) de Campins. Aprovat definitivament el 23 d'abril de 2015 (DOGC 25/09/2015).
  GAVÍN, J.M. (1990). Inventari d'Esglésies. Vallès Oriental. Vol. 23. Barcelona: Artestudi edicions.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Campins (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.