Ermita de Sant Guillem
Campins

Va ser restaurada l'any 1998.
    BCIL. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Bisbat de Terrassa. C. Vinyals, 47-49. 08221 Terrassa
    Marta Lloret Blackburn

Església de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta, ja que queda adossat a l'antiga rectoria. Per aquest motiu, les úniques façanes descobertes són la principal, orientada a garbí, i la lateral orientada a mestral. Consta d'una sola nau amb volta de canó i volta d'aresta. Als peus del temple hi ha un senzill cor delimitat amb una barana de fusta. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat, entorn el qual hi ha tres finestres de pedra carejada. El frontis queda rematat per un campanar d'espadanya d'un sol ull. L'accés està cobert per un porxo amb coberta a dues vessants, sostinguda per tres pilars. La façana de mestral s'obre amb dos òculs. L'acabat exterior és arrebossat a la façana i de restes d'arrebossat a la resta. Al costat de la porta d'accés hi ha el pou antic.

L'ermita de Sant Guillem està documentada des de l'any 1581, tot i que el seu origen podria ser anterior. En un document de l'any 1788 s'autoritza a donar-li l'advocació a Sant Guillem. Durant la Guerra Civil va ser cremada, quedant molt malmesa, pel que després va ser restaurada. Des del segle XIX es celebrava un aplec i una fira per al bestiar davant l'ermita, que va esdevenir molt popular. Des de fa uns anys s'ha recuperat.

GAVÍN, J.M. (1990). Inventari d'Esglésies. Vallès Oriental. Vol. 23. Barcelona: Artestudi edicions.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Campins (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.