Els Quinaus
Sant Bartomeu del Grau

Els Quinaus - 08519 Sant Bartomeu del Grau
    camí de Fonollet ( BV-4601; P.K. 14,350), trencant a l'esquerra abans d'iniciar la baixada

L'actual llogater està rehabilitant l'edifici a poc a poc.
    Josep Pujades i Cavalleria

Edifici de planta baixa + 1 planta. Coberta a dues aigües (E-W). Murs de pedra irregular, lligats amb fang, amb les cantoneres diferenciades. - Façana principal (sud). Porta amb brancals de pedra i llinda monolítica, amb les motllures bisellades. Finestra petita a l'est de la porta, a la planta baixa, amb els elements monolítics. A la primera planta hi ha dues finestres més amb els elements de pedra, motllura bisellada (ampit de maó massís a la finestra del tram est, més petita); la finestra situada sobre la porta és més grossa. - Façana oest. Finestra a la primera planta, amb els elements de pedra i l'aresta escairada. El parament exterior presenta diverses reparacions amb teula i formigó a la part baixa del mur. - Façana nord (posterior). A l'exterior, el sediment procedent del turó contigu ocupa, pràcticament, la meitat de l'alçada de la planta baixa, just per sota d'una petita finestra (tipus espitllera, amb els elements de pedra) a la primera planta; finestra de maó massís, també a la primera planta. Cos afegit al tram oest de la façana nord construït amb pedres irregulars i les cantoneres diferenciades; s'observen reparacions amb teula i formigó; coberta a una vessant (S-N); aquest cos, posteriorment, va ser reparat i ampliat amb estructures de maó massís i totxo. - Façana est. Cos afegit a la façana est de l'edifici original. Murs fets amb pedres irregulars, lligades amb fang i morter; les cantoneres estan diferenciades. Té algunes reparacions amb teules i formigó. Al sud d'aquest edifici, i alineat amb la façana principal, n'hi ha un altre tram, obert a l'exterior i amb la planta superior de maó massís (parament exterior sense arrebossar) Cos afegit a l'angle SW de la casa. Es tracta d'una estructura de planta baixa amb coberta a una sola vessant (E-W). Els murs són de pedra irregular lligada amb fang, amb les cantoneres diferenciades (pedres grosses, irregulars).

Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma quadrícules d'1 km x 1 km.

No hi ha documentació escrita, bé que per les característiques de l'edifici, la seva construcció podria ser del segle XVII o XVIII.