Els Plans de Casòliba
Capolat

Berguedà
    Es troba en terres de l'antiga parròquia de Sant Quintí de Taravil, a l'extrem occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Emplaçament
    Al costat d'una carretera que s'agafa després de la serra que separa Casòliba de Trassera a la carretera de Capolat a Taravil.

42.07738
    1.72353
    394413
    4659156
    08045 - 46
    XVIII, XIX, XX
    El mas està en gran part enrunat i cobert de vegetació.
    001002600CG95G0001OE
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

La casa està adossada a un marge pel costat nord-est i n'aprofita els grans blocs de conglomerat com a sòcol. Té planta baixa i un pis que està sota teulada. Els murs estan fets de llosetes de pedra sorrenca i blocs de conglomerat de diferents mides i formes i units amb fang. Només és visible una de les cantoneres i les primeres filades són lloses de mida gran i la resta grans blocs de conglomerat picats a les cares visibles. La teulada és de teula àrab amb carener de nord-est a sud-oest. La coberta actualment ja ha desaparegut en alguns trams. La casa és la part més degradada de tot el conjunt.

A ponent hi ha un edifici de grans dimensions que inicialment era una pallissa, però que al segle XX es va reconvertir en habitatge. Igual que la casa, es troba adossat al marge i té dos nivells amb una distribució interna a base de pilars on es fomenten els envans de compartimentació. Els murs exteriors tenen uns 60 cm de gruix i són fets amb pedres irregulars de conglomerat i sorrenca unides amb fang. Les cantoneres són de grans blocs de pedra sorrenca picada a les cares visibles. A la planta baixa hi ha dues portes d'accés, una al costat oest amb llinda de fusta i una a l'est amb muntants de maó massís i arc rebaixat amb rajola plana. En el primer pis trobem dues finestres al centre del mur sud-oest de mides similars i llinda de fusta. La coberta és a dos vessants amb el carener centrat de nord-est a sud-est.

A la façana sud-oest de l'edifici hi ha les restes d'un femer del segle XX de planta rectangular. Els murs són de pedra i la porta de maó massís i coberta de volta de rajola plana.

La primera notícia d'un mas rònec relacionat amb Casòliba és de 1492 i torna a aparèixer mencionat el 1741 i el 1791. Aquest s'anomenava Cortida i estava agregat a Casòliba. Podria haver estat situat en aquest indret. La primera menció del mas amb el nom dels Plans de Casòliba es troba en el "Registro de las casas de campo de cada Distrito y de los Aforados de Guerra 63", elaborat l'any 1856.

L'anàlisi de l'edifici també ens mostra diferents moments constructius. El primer és del segle XVIII i correspon a la casa. Aquesta és l'estructura que es troba més al sud-est. Té planta quasi quadrada i fa 5,5 m x 5 m. Al segle XIX es va construir la gran pallissa que inicialment estava separada de la casa. Finalment, al segle XX es van construir les corts a la planta baixa de la pallissa i la primera planta s'adapta com a habitatge. També és en aquest moment que es construeix el femer a la façana sud-oest de la pallissa.

GALERA, Andreu. (2007) Història de Capolat. Inèdit.