Els Plans
Gurb

A 3000 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera N-152a, punt quilomètric 68'400.

XVII-XIX
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Els Plans es troba situada en uns plans elevats als peus de la vessant est del serrat de la Noguera i al sud del turó de la Creu de Gurb.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, un volum adossat al sud-est i diverses estructures al voltant delimitant un pati al sud de la masia. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra, amb parts de tàpia i d'obra vista, i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta i un portal d'arc deprimit convex emmarcat amb pedra bisellada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha dues finestres amb brancals de maó. A banda i banda de la façana hi ha diverses estructures adossades que sobresurten perpendicularment formant un pati amb accés des del sud, un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta.
    La façana oest, amb l'arrebossat escrostonat, mostra algunes parts de tàpia i conté únicament una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta.
    La façana nord conté dues finestres a la planta baixa, amb llinda de fusta, i tres al primer pis.
    La façana est conté una cantonada integrada que denota una ampliació i un contrafort adossat modernament a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres, una emmarcada amb maó i l'altra amb monòlits de pedra treballada. A les golfes hi ha un balcó emmarcat amb llinda de fusta i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta. A l'esquerra hi ha el volum adossat que forma una eixida al primer pis amb pilars d'obra vista.

Els Plans es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Andreu de Gurb dels anys 1656, 1661, 1681, 1719 i 1738.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.