Els Felips
Rupit i Pruit

Camí del Perer - Rupit
    A la banda de ponent del nucli urbà de Rupit, als plans del Felips

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i reformada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de plaques ceràmiques sostingut amb mènsules de fusta i disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuïda en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, majoritàriament emmarcades amb maons i amb les llindes planes de fusta. De la façana principal destaquen la finestra simple de la planta baixa i la finestra balconera del pis, ambdues emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes. La façana de ponent es correspon amb l'antiga façana principal de la construcció. Presenta un portal d'accés directe al pis emmarcat amb fusta i un volum adossat amb teulada d'un sol vessant que probablement integri un pou. La façana de migdia conserva les obertures emmarcades amb carreus de pedra. Les finestres del pis tenen els ampits motllurats i les llindes planes. La de la banda de llevant està gravada amb l'any 1702 i una creu encerclada. De la façana de llevant destaca la terrassa situada al pis, sostinguda amb pilars bastits amb carreus i bigues de fusta. La part inferior es completa amb un porxo obert a tres vents i cobert amb un embigat de fusta. Adossat a l'extrem sud-est de la construcció hi ha un volum de menors dimensions i planta rectangular, amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un sol nivell. Alhora, adossada a la façana de migdia, hi ha una font formada per un abeurador rectangular de pedra i un brollador en forma de querubí. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb abundant morter i disposada de forma regular, amb les cantonades embellides amb pedra desbastada de majors dimensions.

A la banda de ponent de la masia hi ha dos volums adossats destinats a habitatge i recentment reformats. També hi ha un cobert reformat situat al costat del camí d'accés a la masia. Aquestes construccions són bastides en pedra i amb les cobertes de teula àrab d'una i dues vessants.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Felius, casa de l'Om.

L'edifici apareix citat en diversos documents estudiats per mossèn Antoni Pladevall i datats l'any 1799.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 384, 469, 475.