Els Solans
Rupit i Pruit

Camí de Rupit a Sant Joan de Fàbregues
    Emplaçament
    A la banda de migdia del nucli urbà de Rupit, al marge del camí i damunt de la riera de Rupit i del torrent de Sabaters

42.02071
    2.46575
    455769
    4652214
    08901 - 138
    Ref. Cad.: 000105200DG55B
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i reformada de planta irregular, formada per dos cossos adossats. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal, i està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, presenta un porxo adossat a la planta baixa, que està sostingut amb pilars de pedra i cobert amb una terrassa al pis, delimitada amb una barana de ferro. Totes les obertures són rectangulars i majoritàriament han estat reformades, tot i que les originals conserven els brancals bastits amb carreus de pedra i amb les llindes planes. Adossat a la façana de llevant s'ubica l'antiga masoveria, actualment reformada i reconvertida en habitatge. És de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec sostingut amb mènsules de fusta i disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuïda en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a llevant. Les obertures són rectangulars, bastides en pedra i amb les llindes planes de fusta. El darrer volum, aïllat i reconvertit en garatge, està situat a l'extrem sud-est de la masia. Presenta una planta rectangular, amb teulada de dues vessants i organitzat en un únic nivell, amb obertures rectangulars.

El volum original està bastit en pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb abundant morter i disposada regularment.

Altres noms relacionats amb l'edifici: la Caseta dels Solans.

Segons la bibliografia consultada, l'edifici apareix citat en diversos documents estudiats per mossèn Antoni Pladevall i datats l'any 1799. El topònim de la Caseta dels Solans fa referència a l'antiga masoveria de la masia, adossada a la construcció principal.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 394, 469.