Els Ensorrats
Vallirana

Can Rovira - Turó de cal Beco
    Prop de la masia de cal Jep, situada a les Casetes Montané

Alt risc de caigudes i accidents.
    Adriana Geladó Prat

Zona litològica excepcional que està situada a la banda de ponent del nucli urbà, entre la finca de can Rovira i els contraforts de la banda de llevant del turó de cal Beco. Es tracta d'una zona carstificada d'alt interès geològic, que es va ensorrar en un moment determinat. Aquest fet determina que la zona estigui plena d'esquerdes, agulles, fragments despresos i petites cavitats que fan difícil la movilitat i suposen un alt risc d'accidents. La zona està envoltada d'un paisatge d'estructures de pedra seca característic de la zona fins a principis del segle XX, tot i que actualment, bona part resta amagat per l'abundant vegetació arbustiva que les cobreix. El bosc és de pi.

El nom fa referència a l'ensorrament de la zona. Pel que sembla, en origen abastia de pedra els forns de calç hidràulica i ciment lent que hi ha situats prop de la masia de cal Jep, al començament de les Casetes Montané.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 95. MARGALL, M.; MIRALLES, J. (2016). Diagnosi dels espais lliures-Municipi de Vallirana. Informe tècnic. Barcelona: [Diputació de Barcelona, Inèdit], p. 40-41.