Els Bastons
El Brull

400 m al NO de l'església de Sant Jaume de Viladrover.

XVII-XIX
    Ha estat restaurat i el seu estat és molt bo.
    Marc Cucurella Pinilla

Els Bastons és un dels masos històrics de la zona de Viladrover. Consta d'una casa de pedra, de planta rectangular i de grans dimensions, amb acabat arrebossat i teulada de doble vessant que desguassa a llevant i a ponent. Té planta baixa i dos pisos. Les obertures són fetes amb grans carreus de pedra tallats regularment, així com les cantonades de la casa. La façana principal, precedida per una era enllosada, està orientada al sud. Aquí trobem dues finestres i la porta principal a la planta baixa, tres balcons al primer pis, i un balcó i dues finestres més al segon pis. Per la banda de ponent hi ha un volum adossat de dos pisos d'alçada que està construït amb els mateixos materials i acabats que el cos principal. Aquest té a la façana sud una porta estreta amb volta de canó. A la clau de volta hi ha un escut gravat on llegim "IHS (Iesus Hominum Salvator) Bastons 1577". Aquesta porta anteriorment estava al cos principal. Al segon pis i destaca un porxo amb tres grans arcades.

A l'entorn de la casa hi ha diversos corrals i graners per poder dur a terme tasques agrícoles i ramaderes . També hi ha una bassa i una casa de nova construcció.
    Els propietaris conserven un plec de pergamins antics.

Hi ha documentació d'aquest mas des del segle XV.