El Soler de Bertí Sant Quirze Safaja

Camps del Soler de Bertí. Oest del nucli de Bertí
Camí de St. Miquel del Fai, el cinquè a l'esquerre i continuar pel camí del Soler de Bertí

XV-XXI
Molta zona enderrocada
Núria Cabañas

El Soler de Bertí és un mas d'origen medieval consolidat en època moderna. L'edifici és de planta quadrada de planta baixa i primer pis amb diversos annexes adossats amb posterioritat. Es tracta d'un mas molt modificat que conserva de l'antiga edificació una finestra amb llinda plana decorada amb un arc conopial situada a la façana principal, orientada a migjorn. La porta d'accés, ubicada a la façana principal, està construïda amb un arc rebaixat realitzat amb maons col·locats a mode de sardinell. Davant el mas hi ha una segona construcció, de planta rectangular amb la coberta a dues vessants que corresponia a la zona dels corrals.

El mas del Soler de Bertí es troba documentat des de l'any 1059 en documents del monestir de Sant Pere de Casserres, on s'esmenta que pertanyia i pagava censos. No obstant, en alguns moments l'esmenta a Bertí i en altres a Sant Martí de Centelles. A partir dels fogatges de l'any 1497 si que consta plenament com el mas del Soler de Bertí i en els fogatges de 1553 hi figura Antoni Soler. Entorn l'any 1950 el mas es va deshabitar.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.