L'Onyó Sant Quirze Safaja

Serrat de l'Onyó. Oest del nucli de Bertí
Des del Soler de Bertí, agafar el camí sota la casa i seguir per la dreta.

Enderrocat i cobert d vegetació
Núria Cabañas

Masia d'origen medieval consolidada en època moderna que formava part a l'antiga parròquia de Bertí. El mas de planta rectangular està format per diversos cossos i un patí tancat per un baluard. El cos principal consta de planta baixa i primer pis amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. En destaca el sostre amb volta de canó de maons que separa la planta baixa del pis. Al frontis s'hi obre la porta d'accés d'arc rebaix i una finestra a cada banda també d'arc rebaixat. A nivell del primer pis s'hi obren tres finestres de forma simètrica amb llinda de fusta. Totes les obertures estan marcades amb maons. Al costat de la façana de ponent hi ha tres pilars de secció quadrada de pedra i maons que sustentaven l'embigat de la coberta de la zona d'estables i coberts. Davant la façana principal hi ha petites construccions de planta quadrada, els antics corrals.

Masia d'origen medieval situada a la parròquia de Bertí. El mas es esmentat l'any 1087 en una donació de terres el mas d'Onyó de Bertí al monestir de Sant Pere de Casserres. En els fogatges de l'any 1553 apareix Jaume Honyo com a cap familiar del mas.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja