Cingles de Bertí Sant Quirze Safaja

Cingles de Bertí

PEIN pel decret 328/1992, de 14 de desembre
Diversos propietaris
Núria Cabañas

La zona dels Cingles de Bertí està format per un conjunt de cingleres i relleus escarpats que fan de límit entre la depressió del Vallès i l'Altiplà del Moianès que formen part de la Serralada Prelitoral. Geologia que ha propiciat l'habitatge d'algunes aus rapinyaires. Els cingles estan formats per materials calcaris. Els materials triàsics i eocens corresponen a antics fons marins i s'hi poden trobar fòssils entre els sediments. El paisatge vegetal es caracteritza pel predomini d'alzinars, pinedes de pi blanc i roig i arrigues, brolles de romaní, farigola, cirerer d'arboç i brucs d'hivern. La zona dels Cingles de Bertí permet recórrer el seu espai per una xarxa de pistes i senders creant-se diferents itineraris que permeten visitar elements de gran interès arquitectònic com Sant Miquel del Fai, Sant Pere de Bertí, el Turó dels Onze Hores i saltants d'aigua i coves com el Saltant del Tenes o Roca Gironella.

Altres proteccions: Llei 12/1985, de 13 de juny. Xarxa Natura 2000: Zones especials de conservació (ZEC) i Zones especials de protecció per les aus (ZEPA).

El nom de Bertí li prové de l'antic nucli de Bertí, situat en aquest espai i del que encara es conserva l'església romànica de Sant Pere de Bertí.

Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels Cingles de Bertí. Juny 2002.