El Sindicat
Mediona

Carrer Florenci Gustems, 30
    Emplaçament
    A l’extrem nord del nucli de Sant Joan, quasi a la cantonada entre el carrer Florenci Gustems i l’Avinguda de Montserrat.
    442.10

41.47852
    1.61202
    384116
    4592809
    08122 - 38
    1920
    Fitxa ARQ20 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    4229302CF8942N0001ZP
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici de planta rectangular amb coberta a doble vessant de teula àrab amb planta baixa, pis i golfes.

A la planta baixa obre una gran porta metàl·lica d’accés al magatzem, sobre la qual i pintat de negre es llegeix cambra agrària. Per sobre i a la planta pis hi ha tres obertures rectangulars definides amb maons. A les golfes i centrada a la façana trobem una obertura trigeminada definida amb arcs apuntats, essent el central, lleugerament més alt i ample que els dos lateral.

L’edifici està coronat per un frontó i/o capcer sinuós de formes ondulants amb una imbricació de peces ceràmiques que sobresurten lleugerament de la línia de façana.

L’1 de juny de 1914, sota el nom de Sindicat Agrícola Cooperatiu-Unió d’Agricultors de Mediona, 80 pagesos decideixen comprar un solar per construir un edifici. El juny del 1936 el sindicat tenia 120 socis i un edifici amb un dipòsit de gèneres a la planta baixa, un cafè al primer pis, i a la part posterior, un saló de ball. Els pagesos hi compraven el sofre, el sulfat, la patata de sembra i l’adob, entre altres.  Era un centre de trobada dels rabassaires de Mediona.

El 1943 l’edifici del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires de Sant Joan de Mediona és confiscat  i acull el sindicat vertical únic: la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos.

El 13 de maig de 1996 per decisió dels sindicats agrícoles i la Federació de Cooperatives agràries es signa l’escriptura de cessió de l’edifici del Sindicat Agrícola Cooperatiu a l’Ajuntament de Mediona.