Creu de terme de Puigmoltó
Mediona

Barroc
    La decoració de la creu està molt erosionada.
    Fiitxa ARQ12 del Catàleg de béns a protegir del POUM

Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Creu de pedra situada al recinte del Mas de Puigmoltó, en una zona enjardinada. Té una base força gran, formada per tres graons de pedra de planta quadrangular que van guanyant alçada i decreixent en dimensions progressivament. El fust descansa sobre una espècie de base o sòcol també de pedra col·locat al centre de l'últim graó de la base. El fust és de secció octogonal i al capdamunt té la magolla també de vuit costats. Tot i que molt erosionats, a la magolla s’intueixen diferents decoracions com un sol i un escut, possiblement del Císter, flanquejats per creus. Finalment a dalt de tot trobem la creu, també força decorada per totes les cares, però amb un grau d’erosió important, el que en dificulta la interpretació.

La creu rep el nom de l’indret on es troba, tot i que actualment està fora de la seva ubicació original.

En origen marcava el límit de l’alou que tenia dins el terme de Mediona el Monestir de Santes Creus. L'any 1931 estava al peu del camí de Sant Joan de Mediona a Cases noves de Can Pardo.

Sembla que la nit de dijous Sant de 1993, la creu for arrencada del seu lloc original per uns desconeguts. Florenci Gustems, la va recuperar i la va col·locar de nou dins la seva propietat, però propera a l’edificació.