El Saltiri
Rupit i Pruit

Pla de Corriol
    Al torrent del Saltiri, sota el pla de Corriol i al costat de la font del mateix nom

Força enrunat.
    Adriana Geladó Prat

Restes d’un edifici aïllat, completament enrunat i cobert per l’abundant vegetació que cobreix la zona. S’observa una planta més o menys rectangular distribuïda, com a mínim, en planta baixa i pis. Tota la coberta està enrunada, tot i que era de dues vessants. Es conserven dempeus les façanes de tramuntana i ponent, mentre que les altres dues es troben aterrades. A la de tramuntana s’observa una antiga obertura rectangular tapiada amb una gran llosa de pedra i una petita finestra rectangular emmarcada amb carreus de pedra també. La construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades regulars. Presenta petites pedres per regularitzar el parament i altres pedres de mida gran i escairades, utilitzades a les cantonades.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 391, 460, 469.