Can Sallent
Rupit i Pruit

    Osona
    Plaça Major, 3
    Emplaçament
    A la banda de migdia del nucli urbà de Rupit
    841 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.02357
    2.46471
    455685
    4652532
    Número de fitxa
    08901 - 168
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Renaixement
    Popular
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Accés
    Fàcil
    Residencial - productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 5727209DG5552N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entre mitgeres de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dos vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i tres pisos, amb la façana principal orientada a llevant. La planta baixa presenta dos portals d’accés a l’interior: el principal és d’arc rebaixat adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. La dovella clau està gravada amb l’any 1699 i una creu llatina central damunt del Calvari. Al seu costat hi ha un portal d’obertura rectangular, que reforma l’antic portal original de l’edifici. És d’arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. Damunt seu hi ha una placa de pedra amb el nom de la casa. La primera planta compta amb una finestra trilobulada d’arc conopial, amb guardapols superior, les impostes decorades amb rosetes i l’ampit motllurat i ornamentat amb un cordó. La resta d’obertures de la construcció es corresponen amb finestres rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. La del primer pis té la llinda gravada amb l’any 1699 i una creu llatina central. Té sortida a un balcó simple, amb la llosana sostinguda amb mènsules de fusta i la barana de ferro. Tant el finestral com el balcó es repeteixen a la segona planta, juntament amb una finestra simple. Al pis superior hi ha dues finestres simples protegides amb baranes de ferro.

    La construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. Els pisos centrals conserven restes del revestiment arrebossat i emblanquinat que cobria el parament. El pis superior, probablement de nova planta, deixa l’aparell de pedra vist.

    Durant bona part del segle XX, a can Sallent hi havia una sala de ball coneguda com la Bombilla.

    La finestra gòtica de l’edifici està reproduïda en el número 81 del carrer de Mercaders del Poble Espanyol de Montjuïc, construït en motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona l’any 1929. Pel que sembla, aquesta finestra corresponia al palau notarial dels Soler i en fou sostreta quan l’edifici estava en estat d’abandonament.

    BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 27.

    BANÚS, Miquel (2009). “Rupit al Poble Espanyol de Montjuïc”. Els Cingles de Collsacabra, any XXX, núm. 62, p. 26.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació C03.

    MARSAL, Joaquim (2020). Rupit i les seves llindes. Consultat 13 novembre 2020, des de http://www.rupitpruit.cat/turisme/fulletons.html

    PEIX COSTA, Susanna (2008). “Àpats de festa a Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIX, núm. 60, p. 26.