Ca l'Apotecari
Rupit i Pruit

Carrer del Manyà, 1
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, formant cantonada amb la plaça del Bisbe Font

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, completament reformat. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a llevant. La planta baixa compta amb dos portals d’accés rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. El principal presenta la llinda gravada amb una creu patent encerclada i la següent inscripció: “IESUS. MARIA. ALTISSIMUS CREAVIT DE TERRA MEDICAMENTA, ET VIR PRUDENS NON ABHORREBIT ILLA. STEPHANUS. 1688. BEGUERIE.”. L’altre portal té la llinda gravada amb el mateix tipus de creu. Les obertures del pis es corresponen amb dus finestres simples d’obertura rectangular, emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. A la segona planta s’obre una finestra balconera emmarcada amb carreus de pedra, la llinda plana i la barana de fusta treballada. També hi ha una petita obertura rectangular bastida amb quatre carreus.

La construcció està bastida en pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades més o menys regulars.

Altres noms relacionats amb l'edifici: cal Mestre.

La inscripció gravada a la llinda del portal d’accés principal fa referència al fet que l’edifici fou la seu de l’apotecari de la vila de Rupit a finals del segle XVII. Està escrita en llatí i el seu significat és el següent: “L’Altíssim va crear de la Terra els medicaments i l’home prudent no els menysprea”. Es tracta d’un passatge del llibre de Siràcida o llibre de l’Eclesiàstic, text de l’antic testament inclòs a les bíblies catòliques i ortodoxes.

BANSELL, Xavier (2005). “Altissimus creavit de terra medicamenta. La diferència entre el remei i el verí només és la dosi”. Els Cingles de Collsacabra, any XXVI, núm. 53, p. 16.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 95, 98-99.

BANÚS, Miquel (2003). “Antics oficis al Collsacabra. L’apotecari”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIV, núm. 49, p. 11.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació C02.

MARSAL, Joaquim (2020). Rupit i les seves llindes. Consultat 13 novembre 2020, des de http://www.rupitpruit.cat/turisme/fulletons.html

TRIADÚ, Joan (1994). El Collsacabra. Col. A tot vent, 319. [Barcelona]: Proa, p. 63.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 86-87.