Ca l'Ample
Rupit i Pruit

Plaça del Bisbe Font, 3
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, formant cantonada amb el carrer del Manyà

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta irregular, amb la coberta de teula àrab de dos vessants, el carener perpendicular a la façana principal i distribuït en planta baixa i dos pisos. La façana principal, orientada a migdia, presenta un doble ràfec de plaques ceràmiques i dents de serra rematant la coberta. A la planta baixa s’obren dos portals d’accés rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques, un de més embergadura que l’altre. Entre tots dos hi ha una finestra rectangular d’obertura posterior, que mutila els brancals i té un ampit de pedra restituït. Al pis hi ha una finestra rectangular emmarcada amb carreus de pedra, la llinda plana i l’ampit motllurat. Al seu costat hi ha un finestral de les mateixes característiques, amb sortida a un balcó simple amb la llosana motllurada i la barana de ferro treballat. A la segona planta s’obren dos finestrals més, que tenen sortida a un balcó corregut més senzill que l’anterior, però amb la mateixa barana. La façana lateral, orientada al carrer del Manyà, compta amb finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. A la planta baixa hi ha una finestra de grans dimensions a mode d’aparador i una altra més petita amb la llinda gravada amb el monograma de Jesucrist “IHS” coronat amb una creu llatina i l’any 1657, probablement. Les dues finestres de la primera planta són les més notables, mentre que les del nivell superior són de mida inferior a la resta.

La construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada de manera regular. La façana lateral conserva restes del revestiment arrebossat i emblanquinat que cobria el parament, sobretot als pisos superiors.

Es tracta de la botiga més antiga de la vila i està oberta al públic des de l’any 1850. Presenta una àmplia varietat i gamma de productes autòctons.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació C02.