El Rourell El Brull

Osona
Brull, el
900 m al SO de l'Estanyol.
764

Coordenades:

41.8135
2.27518
439797
4629324
08026-90
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Modern
XIV-XVIII
Dolent
El seu estat és d'abandonament total.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
000509600DG32H
Marc Cucurella Pinilla

Antiga masia fortificada de planta rectangular feta amb carreus irregulars de pedra i argamassa. En algunes parts s'observa també l'acabat arrebossat. La teulada és de doble vessant, de teula. El cos principal consta de planta baixa i dos pisos. El mas actual és el resultat de l'addició de cossos al llarg dels anys a partir d'aquest cos inicial. La façana principal està orientada al NE, i just davant hi ha unes corts que s'uneixen a la casa per un porticó, tancant una petita era. Es percep la fortificació en la construcció d'una petita torre a la cantonada sud i al fet que la majoria d'obertures siguin posteriors a la construcció de l'edifici principal. La majoria d'aquestes són fetes amb pedra, amb grans llindes, però també s'hi observa el maó en algunes d'elles. El seu estat és d'abandonament total.

A part de les corts hi trobem també altres cossos que feien de pallissa i de cobert. També un tancat fet amb un mur de pedra a la part sud.

Tenim notícies del Rourell ja al 1322. Des d'aquesta data fins el 1973 la casa ha estat habitada de forma permanent. Com a casa de mitja muntanya la seva activitat principal ha estatt tant el cultiu de cereal com l'explotació del bosc.

PLADEVALL i FONT, Antoni (1998). "El Brull. Un terme entre la Plana de Vic i el Montseny". Diputació de Barcelona.
RAURELL, Carles i PUIGPELAT, Bàrbara (2011). «Els últims masovers» a "Monografies del Montseny", 26. Associació d'Amics del Montseny.