El Progrés
Martorell

  Baix Llobregat
  C. del Mur, 64

  Coordenades:

  41.47364
  1.93107
  410747
  4591889
  Número de fitxa
  08114-154
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1917
  Josep Ros i Ros
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL. PGOU Martorell.Text Refós 1991
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 18552
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  0820001DF1902S0001HM
  Autor de la fitxa
  Dídac Pàmies Gual. SPAL

  Edifici de planta rectangular i coberta a dues aigües de teula ceràmica. L'edific està elevat respecte el nivell del carrer del Mur. Davant la façana hi ha un espai protegit amb una barana amb balustrades. La façana principal i la posterior tenen el coronament curvilini i tres portals semicirculars separats per pilastres decoratives estriades amb capitells jònics. Al centre hi ha un gran oval amb el nom El Progrés envoltat d'una decoració de garlandes. A les façanes laterals, un seguit d'arcs s'enllacen emmarcant les finestres. A la part posterior hi ha una de les sala d'espectacles, una de les de més capacitat de la comarca, de dues plantes i un gran escenari. A la planta baixa, llotges de fusta ventrudes amb motllures el·líptiques decorades envolten la pista de ball. En dues de les columnes el capitell té forma de petits caps amb barrets frigis, al·legòrics de la República. A la part posterior hi ha pista esportiva i una zona amb vegetació per sota de l'Avinguda de Vicenç Ros.

  La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 43 BCIL-02.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  L'any 1929, l'arquitecte municipal Josep Ros i Ros va projectar aquest edifici per albergar el cafè del Progrés del Centre Republicà del Progrés . A la façana de l'edifici s'hi pot veure la data de 1906, que no es correspon a la data de l'edifici sinó de la fundació de l'entitat. L'edifici es va edificar al davant de l'antiga seu del Progrés que es va enderrocar per adequar el pas de la N-II pel carrer del mur.

  PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.