El Molí
Sant Julià de Cerdanyola

    Berguedà
    El Molí
    Emplaçament
    A l'entrada del nucli urbà

    Coordenades:

    42.22349
    1.89415
    408737
    4675182
    Número de fitxa
    08903 - 257
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    8853302DG0785S0001IU
    Autoria de la fitxa
    María del Agua Cortés Elía. OPC

    El Molí és un edifici que té estructura de masia, tot i que ha estat rehabilitat en diferents èpoques, fet que dificulta observar els elements més antics. Edifici de planta rectangular cobert amb teulada a doble vessant amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a tramuntana, amb planta baixa, pis i golfes sota teulada, i un soterrani on hi ha els antic carcavans. Està al costat del torrent del Castell, del que agafava aigua a través d'un canal, s'emmagatzemava a la bassa situada al sud del conjunt, i d'aquí entrava al molí per accionar la maquinària. A la part inferior de l'edifici encara es pot observar dues sortides dels antics carcavans que retornen l'aigua al torrent just abans de creuar el pont del Molí. Es conserva una antiga molta sobirana o volandera que es troba com a element decoratiu davant la façana. Actualment encara es produeix pa amb un forn elèctric i s'abasteix a tot el poble.

    Imatge del Molí de l'any 1930.

    El Molí és una de les cases més antigues del nucli urbà de Sant Julià de Cerdanyola, citada l'any 1255 (AA.DD.: Pedrals, X., 1998: 82). Estava sota la jurisdicció de la parròquia de Sant Julià que pertanyia al monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Segurament el Molí, igual que la resta de cases del terme, van estar sota la influència del Castell de Cerdanyola. Des dels inicis devia fer funció de molí fariner. La Junta de regants de l'Abaiol va anar donant solució a diferents temes sorgits, per exemple, l'any 1947 un veí va demanar el sobrant de l'aigua de l'Abaiol per conduir-la a la bassa del Molí i augmentar el volum de l'aigua que es disposava per moure la turbina per a la fabricació del pa (AA.DD.: Berbel, M. V., 1998:164-166).

    DD.AA. (1998) Sant Julià de Cerdanyola. Municipi de sempre. Municipi recuperat. Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola.
    SERRA I VILARÓ, J. (1930). Les Baronies de Pinós i Mataplana. Vol. I. Editorial Balmes. Barcelona. Re edició del Centre d'Estudis Baganesos, Bagà, 1989.