El Maset Sant Quirze Safaja

El Maset
C-59 passat el Km 26 el primer trencant a la dreta. Seguir el camí fins el Maset

Noucentisme
Josep Puig i Cadafalch
Rehabilitada 1988
Núria Cabañas

El Maset fou construït a inicis del segle XX per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, situat a l serrat del Maset. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. A l'extrem nord-est de la façana de tramuntana hi ha adossada una torre amb la coberta a quatre vessants. Consta de planta baixa, primer pis i golfes al cos central. Adossats a les façana de tramuntana i de migjorn hi ha dos cossos laterals de planta baixa i primer pis amb una galeria oberta i coberta a una vessant. El frontis, de composició simètrica i orientat a llevant, s'hi obre el portal adovellat amb l'any 1919 i un relleu amb la figura de Sant Jordi i la inscripció QUIS UT DEUS a l'escut i una finestra a cada banda. A nivell del primer pis hi ha tres finestres rectangulars i a les golfes una línia de set finestres d'arc rebaixat. Adossada a la façana de tramuntana hi ha la capella del Maset. Al costat esquerre de la façana principal hi consta una placa de rajols ceràmics on hi consta: Casa Maset, Arquitecte: Josep Puig i Cadafalch. Promotor: Família Fargas 1919. Rehabilitació: Família Masferrer 1988.

Altres noms: Casa Fargas

El Maset fou construït l'any 1919 per Josep Puig i Cadafalch per encàrrec de Mercè Fargas Raymat. Aquest edifici fou una de les primeres torres d'estiueig situades a la plana del Moianès. Segons consta a la documentació l'antic mas fou enderrocat i reconstruït. Entre els anys 1794 i 1825 consta que al Maset hi vivien cinc famílies, l'any 1845 quatre, l'any 1888 tres i l'any 1901 dues.

AAVV. (2000): Guia del Patrimoni Monumental i Artístic de Catalunya. Volum I- Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Editorial Pòrtic. Sant Boi de Llobregat. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.