El Marquet
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista fins quasi Castelltallt. Pista fins Prat Barrina i seguir

Catàleg de masies (núms. 69 i 70)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que està emplaçada en un altiplà sobre la riera d'Otgers. Consta d'un cos residencial de planta quadrada que ha tingut ampliacions successives per la banda de llevant. La casa es troba acompanyada per diversos coberts a migdia, alguns de construcció recent, incloent-hi un que s'ha adaptat com a allotjament rural amb la denominació de Caseta de l'Era. La casa principal consta de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada al nord, ha estat força modificada per les obres d'ampliació recents. Ara s'hi pot veure un cos més baix, recentment remodelat, i un porxo modern. Per aquest costat la casa també s'ha dotat d'una terrassa. La part més antiga de la construcció és visible a les façanes de ponent i migdia, on queden algunes finestres emmarcades amb llindes i brancals de pedra i altres amb maó.
    Pel que fa a la Caseta de l'Era, es tracta d'una construcció amb dos cossos adossats que, per la part posterior, té dues plantes. Antigament era un corral i tenia una part obrada amb totxo. Entorn de 1995 l'edificació es va rehabilitar i la part de totxo es substituí per pedra, seguint l'estil tradicional.

Llinda d'una finestra de la façana posterior: 1881
    Informació oral facilitada per Pere Duocastella i Pilar Selves

Aquesta casa deu ser una construcció de finals del segle XIX, tal vegada del 1881, segons indica l'única llinda que té una inscripció. L'àvia de l'actual propietària era Francisca Mas Gras. Era afillada, ja que els anteriors propietaris no havien tingut fills, i fou l'hereva. Es va casar amb Ramon Selves Duocastella, que venia de cal Cucala. Posteriorment, durant uns anys els seus fills van marxar a Calaf i a la casa s'hi van quedar uns masovers. El que havia de ser l'hereu va trobar un bon partit i es quedà a Calaf, mentre que el germà segon, Lluís Selves Mas, va tornar per fer-se càrrec de la casa del Marquet. La pubilla va ser Pilar Selves Palà, que es casà amb Pere Duocastella (de la masia de Biosca). Són els actuals propietaris. En els anys més recents els propietaris han reconvertit els coberts que hi havia adossats davant la casa i a llevant per ampliar la vivenda. Entorn de 1995 van rehabilitar un antic corral per tal de destinar-lo a allotjament rural, junt amb altres cases de la propietat: la Cabana i ca l'Alegre.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 17, 36, 43, 64, 69, 88, 90, 91, 127, 128, 132, 160, 161, 185.
    GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núms. 69 i 70).