El Follet i la Fantasma
Sant Feliu de Codines

Centre Social Maria Roca Umbert

XX-XXI
    Ajuntament de Sant Feliu de Codines. Pl. Josep Umbert Ventura, 2

Les figures festives del Follet i la Fantasma es guarden al Centre Social Maria Roca Umbert.

Es conserva el segon Follet, creat l'any 1984, i la Fantasma, del mateix any. Són fets de paper maixé i venes de guix, i representen el cap d'un ase i un fantasma. Aquestes figures van ser renovades l'any 2009, quan es van fer les figures de cos sencer actuals, amb fibra de vidre.

El Correfoc del Follet i la Fantasma va néixer per la iniciativa d'un grup de joves del poble que, inspirat pel correfoc de la Mercè de Barcelona, van voler crear-ne un i recuperar de retruc una llegenda local aleshores força oblidada.

El primer correfoc va ser per la Festa Major de l'any 1982, i hi van aparèixer el Follet, format per un burro fet amb paper maixé i uns ferros, i uns petits follets. Aquell mateix any, a causa dels incendis que hi hagué a la zona, també van aparèixer els dimonis d'aigua. Naixia així el primer correfoc del Vallès Oriental. L'any següent hi hagué més foc, però malauradament la roba del Follet es va incendiar i va quedar malmès.

L'any 1984 s'estrenà un nou Follet, així com una nova figura: la Fantasma. Més endavant, s'hi van incorporar la Burreta i la Peggy, bèsties del correfoc infantil.