Llegenda del Follet i la Fantasma
Sant Feliu de Codines

Tradició oral
    XIX-XXI
    Lúdic/Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Explica la llegenda que una nit uns joves es disposaven a travessar el torrent de Ca n'Endal de Sant Feliu. Aleshores es van trobar un ase, que els va deixar pujar sobre seu per creuar el riu. Quan eren a mig travessar, el llom de l'ase es va anar estirant fins a ser tan llarg com una serp. Els joves es van adonar aleshores que l'ase era el Follet, que els volia portar en un estimball on La Fantasma se'ls cruspiria. Per fortuna, van poder saltar del llom del Follet i es van poder escapar.

La llegenda del Follet i la Fantasma és considerada una de les més antigues del poble. Va ser recollida per Joan B. Mumbrú l'any 1890.

Té una cançó i auca propis, composada per Isidre Corderas i il·lustrada per Martí Garriga. A partir d'aquesta llegenda, es va crear el Correfoc de Sant Feliu de Codines.

- MOMBRÚ, J. (1890). Lo Follet: pessa en un acte y en vers”. Barcelona.

- VIÑOLAS, N. (2001). Sant Feliu de Codines, Tradicions i danses. Barcelona: Esbart Català de Dansaires.