El Cortés del Pi
Súria

Ctra. de Súria a Castelladral
    Al costat del desviament cap a les cases del Samontà

BCIL 5221-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Masia de planta rectangular i murs de maçoneria de pedra irregular travats mitjançant morter de calç. A la façana principal, es poden veure uns antics assecadors, cegats els uns i en part cegats els altres amb tàpia, totxo i fusteria. Té tres pisos (el darrer de 1929) amb sostre a dues vessants i presenta construccions annexes a l'E, Oest (tres tines) i Nord (cisterna i galeria sobre l'habitació). La cisterna, construïda el 1929, té un brocal amb una estructura de ferro forjat on s'agafa la corriola. El mur de la cisterna presenta una pica reaprofitada. A l'altre costat de la carretera una pallissa ocupa el lloc on fa anys havia una casa veïna: "cal Passavant".

Al SE de la casa existeix una alzina de grans dimensions. Es tradició a la casa que va ser plantada per un capellà al segle XIX. Els forns del Cortés pertanyien a aquesta casa.

A la casa es conserva una bona col·lecció documental, que està sent transcrita per la filla de la família. El document més antic que es conserva a l'arxiu familiar és del 1792. Del 1797 hi ha un contracte d'arrendament a la casa Garriga. En un altre datat el 1799, apareix el nom de Maria Garriga Cortès com a pubilla de la casa. Sembla ser que fins aquella data, eren els Garriga els propietaris, per tant l'origen de la casa, cal cercar-lo a la masia Garriga de Castelladral. El 1860, en un cens, apareix com a dues cases d'un i dos pisos El 1860 hi ha un document on es llegeix "Casa i serres dites de Puigjover, àlies Cortés del Pi, que pertanyen al manso Garriga, era de Maria Graner, hereva del seu pare Francesc Graner i Cortés (REGUANT, CASTELLANO, 1980). En un cens de 1877 apareix com a alqueria de dues edificacions d'un i dos pisos, una habitada i l'altre no. L'any 1887, estava habitada per 18 persones (REGUANT, CASTELLANO, 1980).

CASTELLANO, Albert; FONTS, Jordi; LEÓN, Joan (eds) (1999) Sender de Súria. Volta al terme municipal. Variant de Coaner. Variant dels llacs d'Argençola, Súria, Centre Excursionista de Súria.

REGUANT i AGUT, Josep (1988) "Súria", Història de les comarques de Catalunya. Bages. Volum II, pp. 475-502, Manresa, Edicions Parcir, Edicions selectes.

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.