Cal Rei
Súria

Camí rural a les cases del Samontà
    Dalt d'una elevació que domina la riera d'Hortons

XIV-XX
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Casa de dos pisos, composada per un cos principal, un annex i una pallissa, construïda l'any 1931. Està feta de maçoneria irregular i coberta a doble vessant. Es troba construïda, en part sobre una mola de roca, en la que destaca la presència d'un forat rectangular, a manera de petita cisterna, d'una alçada de 1'5 metres, avui omplerta. En aquest mateix lloc, i a sobre de la mateixa, actualment hi ha un galliner. En un dels extrems vistos d'aquesta mola es recolza un arc apuntat, que donava pas en sentit N-S i que, actualment, es troba cegat. Està fet de carreus de gres vermell. Aquest arc, actualment constitueix el límit d'un espai intern del pis baix de la construcció. Al seu costat existeix, encara avui, un forn de pa. L'entrada és de lloses de pedra. Té dues tines de planta quadrada i una alçada d'uns dos metres i dues obertures a la part inferior. Servien per a guardar el blat de moro i estan fetes cap el 1940. Hi ha una premsa de vi, i en l'edificació auxiliar dues pedres, una sembla una base de paller i l'altre una mola.

Es conserva a la casa una col·lecció d'eines de pagès.

En un llibre de defuncions s'esmenta a l'any 1692 la mort d'un Josep Balaguer al mas "Balaguer del Samuntà", avui Cal Rei (PERAMIQUEL, 2000). En un cens de 1877 apareix com a alqueria habitada de dues plantes. Entre els veïns del Samuntà la tradició és la de que cal Rei era la casa més antiga i que la gent que habitava cal Planés havien estat masovers de cal Rei. El cognom Serra, segons informació oral, ve de la Fumera (Serra Moliner) i, apareix lligat a cal Rei cap a finals del segle XIX.

PERAMIQUEL COLS, Josep (2000) "Apunts sobre antecedents i hipòtesis sobre la casa Cal Balaguer del Porxo del Poble Vell de Súria". Document mecanografiat.

REGUANT i AGUT, Josep (1988) "Súria", Història de les comarques de Catalunya. Bages. Volum II, pp. 475-502, Manresa, Edicions Parcir, Edicions selectes.