Cal Planés
Súria

Dalt d'una elevació que domina la riera d'Hortons

XIII-XVIII
    BCIL 5213-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Masia i conjunt d'edificacions al seu voltant. Es pot observar una tina com a construcció exempta. Es coneixen cinc reformes de la casa, quatre per inscripcions amb les dates 1732, 1746. 1747 i 1833 a sengles indrets de la casa i la quinta el 1930, per informació oral. En aquesta última es construeixen gran part de les construccions annexes i s'utilitzen totxos al cos principal. A la façana principal destaca la presència de la part superior d'una finestreta geminada romànica el més segur que reaprofitada. Està feta en un sol carreu treballat amb el doble arc, coronat per sengles sèries de tres rebaixos llisos a la manera d'arquivoltes, que ajuden a donar-li un aspecte més acurat. No hi ha restes ni de la columneta central ni dels brancals. A la zona d'habitatge destaca una escala de lloses de pedra. Resulta curiosa l'existència d'una estança amb dues portes tapiades, a més de la d'ús actual. La Sra. Teresina, de la masia del Puig, apunta la tradició de que quan moria l'amo de la casa es paredava la porta per que no la travessés ningú més. Entre els objectes mobles d'interès es troben les eines i estris propis d'una explotació agrària, un banc de fuster amb l'aixol i el ribot, una teiera guardada al celler, així com mesures, una agulla de cosir sacs, etc. Hi ha dues teules amb data 1746 i 1833, portant aquesta darrera la inscripció següent: "Munda Coma, filla de Joan / Coma i de / Francisca Coma / Castelladral / any 1833".

Hi ha una alzina al darrera de cal Planés que té més de vint metres d'amplada a la copa i dos metres d'ample a la base.

A la casa es conserven documents del segles XV, XVII i XVIII. En un cens de 1877 apareix com a alqueria de dues edificacions, d'un i dos pisos, una habitada i l'altre no. Se sap, per informació oral d'Isidre Suades que un habitant de la Garrigosa es va casar a cal Planés

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.