El Corral de la Barata
Matadepera

  Vallès Occidental
  La Barata - Carretera de Sabadell a Talamanca, Km. 8,970
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  629

  Coordenades:

  41.63835
  1.99341
  416166
  4610113
  Número de fitxa
  08120 - 260
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Teulada mig ensorrada
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08119A005000090000YK
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Corral situat a mà esquerra de la carretera que va des de Sabadell a Talamanca, just abans d’arribar al mas de la Barata, en el terreny conegut com els Plans de la Barata. És un edifici de planta rectangular, construït damunt d’una gran codina de pedra, sense fonamentació i aprofitant alhora la mica de marge que hi ha a la façana orientada al nord-oest. És de pedra vista, sense arrebossat de morter de calç, amb la coberta de teula àrab a un sol vessant. Els paredats sembla que han sofert reparacions en llarg del temps i la teulada, que actualment està mig ensorrada, era més baixa i es va alçar uns 0’35 m de la seva posició original. En alguns indrets s’hi observen trossos de vidre encastats per impedir l’intrusisme.

  A la façana orientada al nord-oest, en el seu costat dret, hi ha un portal ben ample, emprada per entrar-hi el bestiar. Té els brancals de pedra vermella i la llinda de fusta. Actualment no hi té els portalons. A la façana sud-est en canvi, no hi ha cap porta. Les obertures es limiten a dues finestres petites, quadrangulars, realitzades amb quatre carreus de pedra més o menys plana (una per costat) que actualment estan tapiades. La de mà dreta encara conserva la reixa travessada de llangardaix o esquinça-robes. A la part inferior, a tocar de la roca s’hi observen varies obertures rectangulars (amb una petita llinda sense treballar) i estretes alhora que toquen a la roca. No es tracta d’espitlleres sinó d’obertures o orificis pels quals s’escolaven els pixums del bestiar. Se n’han comptabilitzat sis.

  La façana orientada al nord-est, compta amb una porta situada al mig, amb brancals ben treballats que semblen amb tota probabilitat reaprofitats. Té marxapeus de pedra i una llinda de fusta. La portella és de fusta, feta de taulons. Actualment està tancada amb cadenat.

  A la façana orientada al sud-oest s’hi ha recolzat modernament un cobert realitzat amb quatre posts de fusta i una xapa metàl·lica de color verd. Al dessota emprat en les tasques agrícoles. Al davant d’aquesta façana es poden observar uns murets de pedra seca molt ben executats.

  El corral de la Barata era un recinte tancat on els propietaris hi tenien el bestiar.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.