El Corral
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Valls de Torroella
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 1.

Catàleg de masies (núm. 144)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes que està emplaçada vora la carretera de Salo, prop de la colònia industrial de Valls de Torroella. La casa està envoltada per diversos coberts al sud i est que formen un conjunt de superfície considerable. El cos residencial és de planta irregular, ja que té adossats diversos cossos. Consta de planta baixa més un pis. A migdia hi ha un grup de coberts diversos, alguns de construcció moderna i fets de totxo. Més a ponent trobem una construcció allargassada que acull diverses tines.

En el Cadastre apareix que l'any de construcció d'aquesta casa és el 1800. En documentació de l'arxiu parroquial de Coaner hi consta que l'any 1850 hi vivia Francesc Pelfort amb la seva família. El nom de la casa sembla indicar que en un principi aquest lloc havia estat un corral per al bestiar. Era una masoveria de la masia anomenada Les Cases, molt propera a Valls de Torroella.

VILADÉS LLORENS, Ramon (2012). D'un temps d'un país. El Semís de Coaner. La Patumaire Edicions, Berga (edició particular), p. 87