Putxó
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada uns 2.5 km. Camí sud uns 2,5 km

Catàleg de masies (núm. 115)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans que està emplaçada al final d'un contrafort meridional de la serra de Castelltallat. És un contrafort estret separat per un torrent a banda i banda, un dels quals pren el nom de la mateixa casa, que es troba en una situació privilegiada amb magnífiques vistes sobre Montserrat. El cos residencial era de planta més o menys quadrada, però actualment té adossats diversos coberts al costat de ponent i una caseta de nova construcció a llevant. Consta de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, es troba parcialment tapada per una terrassa construïda en els darrers anys. El portal és emmarcat amb llinda i brancals de pedra i, a les plantes superiors, té diversos balcons i finestres. El mur és arrebossat amb ciment. Originàriament la casa era més estreta i a finals del segle XIX s'eixamplà cap a llevant. També ha estat sobrealçada. La resta de façanes pràcticament no són visibles, ja que han quedat cobertes per construccions posteriors. A la planta baixa es conserva l'antic celler, cobert amb volta de pedra, en el qual hi desguassava una tina.

Informació oral facilitada per Josep Casellas Casas

Aquesta casa devia construir-se pels volts de 1763, en terrenys de la masia de Bonvehí. Es conserva una teula que té inscrita aquesta data. D'altra banda, el primer document de la casa són uns capítols matrimonials de l'any 1795 entre Vicenç Casellas i Maria Bacardit. A partir d'aleshores la família Caselles, que eren parcers de Bonvehí, ha estat al capdavant de la casa. Al final del segle XIX el besavi de l'actual propietari, Bonaventura Casellas, sent el fadrí va tornar a la casa per quedar-s'hi, i va fer les obres per engrandir-la pel costat de llevant. Més recentment els propietaris hi ha fet obres diverses i han arranjat l'entorn amb un ampli jardí. Durant un temps algunes dependències de la casa es van dedicar a allotjament rural. Entorn de l'any 2000 es va construir l'habitatge adossat a llevant per al fill del propietari.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 1, 15, 23, 25, 31, 34, 48, 53, 72, 73, 185, 208.