El cor dels arbres
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Plaça de la Vila

  Coordenades:

  41.38088
  2.04523
  420166
  4581479
  Número de fitxa
  08211 - 152
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Avantguardes
  Segle
  XXI
  Any
  2009
  Jaume Plensa
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat 0216901DF2801E
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  "El cor dels arbres" (originalment concebuda amb el nom de "Where") és una escultura composta per tres peces de bronze que representen homes asseguts al voltant del tronc d'un arbre mentre l'abracen poèticament. Això fa que l'arbre, integrat en l'escultura, tregui el seu tronc entre les cames i els braços dels personatges. Les figures duen gravats noms de compositors com Bach, Mozart o Beethoven amb lletres grans que creen un relleu i una textura peculiar. Estan col·locades sobre una petita elevació creada al voltant de l'arbre a fi i efecte de sustentar-les com si fossin peanyes. La textura d'aquestes peanyes crea una transició fàcil entre l'espai urbà i asfaltat i l'arbre com a element natural.

  Quan, el juny de 1998 varen començar les obres de remodelació de la plaça de la Vila i dels seus carrers contigus, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ja comptava en què una obra de l'artista internacional Jaume Plensa conformaria part de la nova imatge de la plaça. El conjunt es va inaugurar el 12 de desembre del mateix any amb "L'armari del desig", una escultura de resina sintètica blanca i formes geomètriques clares que combinava aigua i llum. En l'antiga plaça, l'aigua havia estat un component predominant representat per la font que la presidia i, en aquest sentit, l'artista va mantenir aquest element bàsic i el va integrar dins un contenidor d'estil modern que se seguia identificant amb una font.
  Durant les Festes de Tardor del 2009, es va substituir "L'armari del desig" per aquest nou conjunt escultòric del mateix autor , creat l'any 2007, que homenatja els grans compositors de la història de la música: "El cor dels arbres".

  "La plaça de la Vila, inicia el seu canvi d'imatge". El Butlletí. Núm. 387 (Sant Feliu de Llobregat, juliol 1998). Pàg. 5.
  "La plaça de la Vila, un espai de gaudi per a les persones". El Butlletí. Núm. 398 (Sant Feliu de Llobregat, gener 1999. Pàg. 16-17.
  "La reforma del centre de la vila a debat". Vaivé. Revista independent de Sant Feliu. Núm. 190 (Sant Feliu de Llobregat, febrer 1999). Pàg. 17-20.
  MALET, Rosa Maria (dir.). Plensa. Barcelona: Fundació Joan Miro (edicions de l'Eixample). 1996. ? P.
  Arxiu Comarcal Baix Llobregat. U. Doc. 38722. Exp. 15. Contractació a Jaume Plensa de la creació, disseny i construcció d'una escultura per instal·lar a la plaçça de la Vila.