El Carç
Sant Pere de Ribes

Carretera BV-2113, km. 1,8

XIV- XIX
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al sud del nucli de Ribes, prop de Puigmoltó. El conjunt arquitectònic està constituït per diversos volums superposats que queden tancats per un baluard. El volum principal és de planta baixa, pis i golfes, i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. Els pisos superiors del frontis s'obren amb finestrals d'arc pla arrebossat amb sortida a balcons de baranes forjades. A la seva façana de xaloc hi ha adossada la torre de defensa de planta quadrangular. Queda rematada per una filada de merlets esglaonats, que es combinen amb merlets d'obra acabats amb rajola ceràmica decorativa. A la façana posterior hi ha adossats diversos volums, entre els que destaca un campanar de cadireta d'un sol ull. El revestiment de les construccions es manté arrebossat amb morter de calç i els ràfecs estan acabats amb imbricacions ceràmiques. Les dependències situades a ponent eren destinades a la producció de vi, pel que s'hi conserven diversos cups i premses. Dins de la finca, a migdia de la casa, hi ha la capella dedicada a Sant Jaume.

No s'hi ha pogut accedir.

El lloc del Carç està documentat a la zona des del segle XIII, quan apareix vinculat al Castell de Ribes. L'any 1333 el nom Carcium figura dins de la carta de franquesa del nucli de Puigmoltó. Al cadastre de l'any 1739 hi figura la casa de D. Emanuel Almirall del Cars, habitada pel regidor Francisco Puig. Més endavant, tal com consta en el llibre d'Apeo de l'any 1847, pertanyia al vilanoví Manel Almirall.

CUADRAS, J.M. (1999). Coneguem el nostre terme i les masies: caminades per Ribes i el Garraf. Sant Pere de Ribes: Els Xulius.