El Calders
Monistrol de Calders

Moianès
    el seu trajecte discorre per la meitat nord del terme municipal,des de la zona central vers el nord.
    423

41.76822
    2.0106
    417763
    4624515
    08128 - 153
    Regular
    algunes zones s'hi acumulen deixalles; segons algunes notícies també ha estat objecte d'alguns abocaments de contaminants.
    Agència Catalana de l'Aigua. Carrer de Provença, 204, 08036 Barcelona
    Sara Simon Vilardaga

El riu Calders neix al terme de Monistrol de Calders, concretament al nord-oest del poble, a partir de la unió de les aigües de les rieres Golarda i la de Sant Joan. A partir d'aquí el riu fa un recorregut tortuós en sentit nord, nord-oest, fins a sortir del terme municipal per continuar pel veí municipi de Calders i més endavant Navarcles, fins arribar al riu Llobregat del qual és afluent.

Al llarg del seu trajecte el Calders discorre per un recorregut que conforma diversos meandres. Al seu entorn trobem el bosc de ribera que l'acompanya és d'interès patrimonial des del punt de vista natural, per la pròpia vegetació característica d'aquest tipus de boscos, així com per ser refugi de fauna associada a aquestes comunitats vegetals.

Les aigües del riu Calders han estat històricament aprofitades amb diverses finalitats, com rec d'horts i camps de conreu, o abastiment de diferents tipus d'indústries que utilitzaven la força hidràulica, com el Molí de la Païssa o posteriorment la Fàbrica tèxtil i colònia Clarassó, entre altres.

-AROLA SIERRA, J. (2008): El Paisatge de Calders (Bages). Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història. Manresa.