El Calders
Monistrol de Calders
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El riu Calders neix al terme de Monistrol de Calders, concretament al nord-oest del poble, a partir de la unió de les aigües de les rieres Golarda i la de Sant Joan. A partir d'aquí el riu fa un recorregut tortuós en sentit nord, nord-oest, fins a sortir del terme municipal per continuar pel veí municipi de Calders i més endavant Navarcles, fins arribar al riu Llobregat del qual és afluent.
Al llarg del seu trajecte el Calders discorre per un recorregut que conforma diversos meandres. Al seu entorn trobem el bosc de ribera que l'acompanya és d'interès patrimonial des del punt de vista natural, per la pròpia vegetació característica d'aquest tipus de boscos, així com per ser refugi de fauna associada a aquestes comunitats vegetals.
Història
Les aigües del riu Calders han estat històricament aprofitades amb diverses finalitats, com rec d'horts i camps de conreu, o abastiment de diferents tipus d'indústries que utilitzaven la força hidràulica, com el Molí de la Païssa o posteriorment la Fàbrica tèxtil i colònia Clarassó, entre altres.
Bibliografia
-AROLA SIERRA, J. (2008): El Paisatge de Calders (Bages). Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història. Manresa.
-ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
-PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
-GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.