El Batlló
Olvan

Emplaçament
    A la zona de Valldaura Vell, aproximadament uns 300 metres al nord en línia recta, situat prop de la pista que puja en direcció Campdeparets.

42.081990334228
    1.9394235601451
    412278
    4659424
    08144 - 267
    Les estructures de la masia es troben en procés d'ensorrament.
    08143A007000050000BS
    Sara Simon Vilardaga

Les restes de la masia Cal Batlló es troben en un pla obert cap al sud i l’oest, envoltat de prats i camps de conreu i al peu del camí que puja de Valldaura cap a Campdeparets.  Les estructures conservades permeten identificar almenys dos volums principals, amb algun annex més petit. L’edifici principal, destinat a casa, és de planta rectangular, orientat amb la part que sembla que correspondria a la façana principal envers el sud, lleugerament al sud-oest. Majoritàriament els murs conservats són de paredat comú format per pedres de tall irregular junt amb carreus desbastats i a les cantoneres carreus escairats i més o menys polits; el gruix dels murs és d’uns 45 cm. aproximadament. L’alçada dels murs conservada en alguns punts assoleix més dels dos metres, corresponent a sobre del forjat de planta baixa; el volum d’enderroc existent cobreix part de les estructures fet que determina que es vegi menys alçat del conservat. També ha crescut vegetació que amaga part de les restes. La casa mostra una estructura de tres cossos paral·lels orientats longitudinalment de nord a sud. El conjunt de l’edifici està bastit adossat al lleuger desnivell del terreny, concretament per la part posterior. A l’angle sud-est s’hi observa un petit volum annex adossat.

A tocar del costat nord de la casa hi ha les restes d’una altra estructura, que semblaria correspondre al paller. Aquest també bastit adossat al lleuger desnivell del terreny, els murs també de paredat comú. Part de l’estructura conserva una alçada de dos nivells de planta. El volum de vegetació dificulta l’observació del conjunt.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.

El Batlló és una casa de pagès vinculada a la finca de Valldaura, al 1924, en l’Índex dels propietaris que constaven al registre fiscal d’edificis i solars del municipi d’Olvan conservat a l’Arxiu municipal d’Olvan, consta Can Batlló, junt amb Valldaura i la masoveria de Valldaura com a propietat de Juan Batllaura. No s’ha pogut confirmar la data aproximada fins la qual hi van viure els darrers masovers però sembla que va ser fins les primeres dècades de la segona meitat del segle XX.