Edifici Plaça de la vila, 15 - carrer del pont vell, 17
Gironella

Plaça de la vila, 15. 08600 Gironella

Sara Simon Vilardaga

Edifici d'habitatges construït entre mitgeres que ha estat absorbit, en part, per altres edificacions veïnes, fet que es pot apreciar des de la plaça de la Vila on un dels portals d'accés a l'interior de l'edifici està situat sota el porxo de la finca veïna. Aquest portal presenta uns brancals realitzats amb grans carreus de pedra ben tallada amb el cantell al biaix i una llinda monolítica, també amb el cantell al biaix, on hi ha inscrita la data: "1688". Les façanes visibles de l'edifici es situen a la part oposada al portal esmentat, en concret afronten a una petita placeta que forma l'encreuament del carrer del Pont Vell amb un pas que comunica amb la Baixada del Castell. Des d'aquest punt, l'edifici s'articula en alçat en planta baixa i tres pisos, la façana principal obra a la placeta, mostra un interessant portal a la planta baixa realitzat amb grans carreus de pedra als brancals i a la llinda que configura un arc carpanell rebaixat. Al costat del portal s'articula una senzilla finestra amb una reixa de ferro de disseny simple. A tots els nivells s'observen unes balconades, realitzades amb llosa d'obra i reforçaments metàl·lics, que ocupen gairebé la totalitat de l'amplada de la façana i de factura recent. Sota la llosa del primer pis s'observen quatre mènsules treballades en relleu amb motius clàssics. Una de les obertures del primer pis i una altra del segon disposen d'emmarcaments realitzats amb grans carreus de pedra i llinda monolítica, amb els cantells motllurats i bisellats respectivament. Pel que fa als murs només són visibles els elements d'emmarcament esmentats i una cantonera de la façana realitzada amb grans carreus de pedra; la resta de la façana està revestida per un arrebossat senzill. La façana lateral, que afronta al pas de la Baixada del Castell, mostra obertures de tall regular sense cap element arquitectònic visible i la superfície del mur és arrebossada amb un revestiment senzill. L'edifici disposa d'un ràfec de coberta molt pronunciat i que treballa com si es tractés d'una coberta de la balconada del darrer pis.

L'edifici es situa en ple centre del poble, dins la trama urbana del casc antic de Gironella, i dins el que seria el perímetre emmurallat. Segons el que indica la llinda del portal d'accés a nivell de la plaça de la vila, la casa es situaria en una cronologia de finals del segle XVII. La seva ubicació així com la irregularitat de la seva parcel·la poden indicar que es tracta d'un edifici que ha sofert diverses modificacions al llarg dels segles i que de fet la seva estructura pot tenir parts més antigues. També mostra modificacions posteriors a la data esmentada, entre les quals reformes recents.

-BUSQUETS I CASTELLA, J.; MONTAÑÀ, D.; PUJOL, J.; SERRA, R.: (1999): Gironella. Notes històriques. Calaf: Edicions del Centre d'Estudis de l'Associació Cultural El Vilatà del Berguedà, Col·lecció L'Escambell, núm. 12.