Edifici c. Pont Vell, 15
Gironella

Carrer Pont Vell, 15. 08600 Gironella

diversos propietaris.
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un edifici construït entre mitgeres on tot sembla indicar que ha estat objecte de modificacions successives realitzades amb el pas del temps. Actualment presenta una estructura en alçat de planta baixa i tres pisos i una coberta de teules formant tres vessants, les quals s'adapten a l'estructura de la parcel·la que a la vegada s'adapta a la corba del carrer i a la placeta que es forma a la confluència del pas que comunica amb la Baixada del Castell. La manca de revestiments a la façana deixen veure l'estructura dels murs, un paredat comú de carreus irregulars llevat de la cantonera de l'edifici que està feta de grans carreus de pedra tallada de forma regular. A les llindes de les obertures dels balcons i de les finestres s'observen arcs de descàrrega realitzats amb maons col·locats al sardinell i les obertures corresponents al segon pis, inicialment amb una llinda en forma d'arc escarser, han estat modificades per tal d'enquibir-hi una moderna fusteria. El balcó, situat al primer pis damunt la porta d'accés a un local dels baixos, disposa d'una llosa d'obra amb reforços de ferro i barana de ferro de barrots simples. Tanmateix hi ha diversos balcons ampitadors, molt probablement antigues finestres reformades, amb baranes de ferro de barrots senzills. A la darrera planta s'observen diverses obertures sense emmarcaments ni fusteria. Tot sembla indicar que la coberta està refeta i suportada per perfils metàl·lics, amb un ràfec d'escassa volada que incorpora un canaló de desguàs d'aigües pluvials.

Les característiques arquitectòniques que mostren les façanes, poden correspondre a una obra bastida en unes cronologies des de finals del segle XIX o inicis del XX. Es situaria en un context de creixement i consolidació de la vila, iniciat a finals del segle XIX amb la construcció de diverses fàbriques tèxtils al peu del riu Llobregat, fet que va determinar l'augment de població per les necessitats de mà d'obra a les fàbriques. A més, en aquest període la part antiga del poble, situada a l'entorn de les restes de l'antic castell i de l'església de Santa Eulàlia, també experimentarà modificacions importants, tant amb la construcció de noves cases com amb la reforma d'altres; ja que a més del creixement demogràfic, aquesta zona encara arrossegava els efectes que va patir Gironella amb la crema de gran part del poble durant la primera Guerra Carlina, la reconstrucció de les cases afectades es va fer al llarg de molts anys.