Edifici Plaça de la vila, 12
Gironella

Plaça de la vila, 12. 08600 Gironella

Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i que des de la plaça de la Vila s'organitza en alçat en planta baixa i dos pisos, però des de la part posterior (pas que comunica la Baixada de la Muralla amb la placeta del carrer del Pont Vell) l'alçat és de planta baixa i quatre pisos. La coberta és de teules a dues vessants amb el carener situat en paral·lel a la façana principal. L'estructura d'obertures de la façana que afronta a la plaça és senzilla, amb una porta d'accés als habitatges força estreta i una botiga a la planta baixa, un balcó i una finestra a la primera planta i dues finestres a la segona. La llosa del balcó és d'obra amb una barana d'obra ceràmica (teules) entre matxons. Les quatre obertures disposen d'unes llindes i part dels brancals d'emmarcament decorades per una faixa simple i formes geomètriques que sobresurt lleugerament del revestiment de la façana, que està fet a base d'un arrebossat simple. El ràfec de la coberta és força pronunciat i està recolzat damunt de caps de bigues. Una part de la façana posterior resta amagada per un edifici que s'hi adossa formant un pas inferior a nivell dels baixos, els murs dels quals estan realitzats a base d'un paredat comú molt rústec, revestit per un arrebossat comú a partir de la segona planta. Pel que fa a les obertures, presenta dues portes a la planta baixa amb grans llindes planes de pedra monolítica, una finestra als dos primers nivells, i dues a partir del tercer. Totes les obertures són simples i sense elements ornamentals destacables.

Les característiques de l'edifici a nivell de façana de la plaça de la vila, ens mostren una estructura de factura contemporània, de les primeres dècades del segle XX, per contra la façana posterior que afronta al pas que comunica la Baixada de la Muralla amb la placeta del carrer del pont vell, mostra una façana bastida en murs de pedra en la que destaquen les obertures d'accés a nivell de planta baixa. Tot i ser obertures senzilles mostren unes llindes que destaquen per la robustesa. Els elements visibles no permeten apuntar cronologies concretes però poden situar-se entorn a finals del segle XVII o XVIII.

-BUSQUETS I CASTELLA, J.; MONTAÑÀ, D.; PUJOL, J.; SERRA, R.: (1999): Gironella. Notes històriques. Calaf: Edicions del Centre d'Estudis de l'Associació Cultural El Vilatà del Berguedà, Col·lecció L'Escambell, núm. 12.